Twój EkoStyl

Grzyby – zdradliwy przysmak.

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a wraz z nimi ten wyjątkowy rodzinny wieczór przy tradycyjnej Kolacji Wigilijnej. Jeśli chodzi o tradycyjną zupę to danie to dzieli naszą społeczność na zwolenników czerwonego barszczu i zupy grzybowej.

Jeśli jesteście zwolennikami tej ostatniej warto przyjrzeć się kilku zasadom bezpiecznego zbierania grzybów i skorzystać podczas grzybobrania z załączonego przewodnika. Wiele grzybów zawiera bowiem trucizny, których spożycie może doprowadzić do ciężkich zatruć a nawet śmierci.

Jedna podstawowa zasada- zbierajmy tylko te grzyby, o których wiemy , że są jadalne i dobrze znamy.

Nie niszczmy grzybni pozostałych grzybów ponieważ stanowią one ważny element ekosystemu , w którym rosną .

Pobierz poradnik Bezpieczne grzybobranie:

https://www.gov.pl/web/wsse-wroclaw/bezpieczne-grzybobranie—dekalog-grzybiarza https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/bezpieczne-grzybobranie-1/bezpieczne-grzybobranie_2016.pdf

Powiązane zdjęcia:

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close